Kruununprinssi Akishino virallinen kruununperijä

Japanin kruununprinssi Akishino-no-miya (Fumihito) on nyt muodollisesti julistettu Japanin keisari-istuimen ensimmäiseksi perijäksi vanhemman veljensä, nykyisen keisarin Naruhiton jälkeen. Virallinen Rikkoshi Senmei no Gi -seremonia, joka alun perin piti tapahtua toukokuussa, mutta lykättiin pandemian takia, pidettiin 8.marraskuuta keisaripalatsin Seiden Matsu no Ma -seremoniahallissa.

Keisari Naruhito, joka oli puettuna perinteiseen Heian-kauden aikaiseen tumman oranssinväriseen asuun, julisti seremoniassa Japanin kansalle ja koko maailmalle nuoremman veljensä valtaistuimen perijäksi. ”Tulen täyttämään tehtäväni tunnollisesti, ottamalla huomioon velvollisuuteni kruununprinssinä” 54 vuotta täyttänyt Akishino vannoi. Tilaisuutta varten kruununprinssi Akishino oli puettuna Heian-kauden aikaiseen okranväriseen asuun. Hänen puolisonsa prinsessa Kiko oli puettuna monikerroksiseen Heian-kauden aikaiseen ylhäisönaisen asuun.

Tähän 15 minuuttia kestävään seremoniaan osallistui pandemia-tilanteen takia keisariperheen jäsenten ja hovivirkailijoitten lisäksi vain 46 kutsuvierasta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kutsuvieraita olisi ollut 350. Useimmat vieraista käyttivät kasvosuojia.

Uusi pääministeri Suga Yoshihide piti tilaisuudessa kiitospuheen (yogoto) jossa hän mainitsi, että kruununprinssi puolisoineen oli osoittanut hyväntekeväisyyttä kansalle ja ollut tukena sekä isälleen keisari Naruhitolle että keisari emeritus Akihitolle. Tämän takia Japanin kansa piti kruununprinssiä korkeassa arvossa. Näin ollen oli suuri ilo että Rikkoshi no Rei -seremonia nyt pidettiin.

Päivän aikana kruununprinssi myös vastaanotti perinteisen kruununprinsseille kuuluvan keisarillisen miekan hänen asemansa tunnuksena. Päivään kuului myös muita yksityisluontoisia seremonioita ja iltapäivällä kruununprinssi Choken no Gi -nimisessä seremoniassa kiitti keisaria hänen osoittamasta tuestaan. Mutta useita Rikkoshi no Rei seremoniaan kuuluvia tapahtumia jouduttiin pandemian takia peruttamaan, muun muassa hovi-illallinen ja yleisölle avoin onnentoivomusadressi keisaripalatsissa.

Kruununprinssi Akishino puolisoineen teki virallisen vierailun Suomeen heinäkuussa vuonna 1919. Perimisjärjestyksessä seuraava keisarihuoneen jäsen on kruununprinssi Akishinon poika, 14-vuotias prinssi Hisahito.

Ronny Rönnqvist 16.11.2020

Kuvien lähde Reuters