Japanissa ilmapallohautaus yhä suositummaksi

Japanissa ilmapallohautaukset ovat tulossa muotiin. Hautaus ilmapalloa käyttäen tapahtuu niin, että vainajan hienoksi tomuksi jauhetut tuhkat sisällytetään heliumkaasulla täytettyyn ilmapalloon, joka seremoniallisesti päästetään taivaalle. Noin 2-2,5 metrin mittainen värikäs ilmapallo nousee 40-50 km korkeudelle ennen kuin se laajennettuaan räjähtää ja tuhkat levittäytyy atmosfääriin. Itse ilmapallo on tehty ympäristöystävällisestä materiaalista. Ilmapallon nousuvaiheen kesto on noin kolme tuntia. Viranomaismääräysten mukaan tällainen hautaus voidaan suorittaa 10 X 10 m vapaalta maa-alueelta, missä ei läheisyydessä ole korkeita rakennuksia, sähköjohtoja tai muita esteitä.

Syyt tällaiseen erikoiseen hautaukseen ovat moninaisia. Ensinnäkin katsotaan, että vainajan sielu näin pääsee lähemmäksi taivasta, missä se voi tarkkailla maan päälle jääneitä omaisia. Toiseksi Japanin alhaisten syntyvyyslukujen takia usein ei ole omaisia jotka hoitaisivat perinteistä hautapaikkaa. Ja kolmanneksi hautapaikat ovat kalliita. Ilmapallohautausta käyttäen vältetään näitä ongelmia.

Ilmapalloja valmistavan Ballon Kobo nimisen yhtiön presidentin mukaan yhtiö saa yhä enemmän kyselyitä pallohautauksista eikä pysty vastaamaan kysyntään. Kysyntä on saanut myös muita yrittäjiä liikkeelle. Tämä palvelu tarjotaan myös kotieläinten hautausta varten. Ihmiselle pallohautaus maksaa 240.000 yeniä (n. 1900 euroa) ja kotieläimille 180.000 yeniä.

Mitähän suomalainen lainsäädäntö sanoo tällaisesta hautauksesta?

R.R. 16.9.2020