Senkaku-saaret

Vaikka Taiwanin itäpuolella sijaitseva Senkaku-saariryhmä (jolle kiinalaiset ovat antaneet nimen Diaoyu) historiallisesti ja kansainvälisen lain mukaan kiistattomasti kuuluu Japanille, niin Kiina jatkuvasti monen vuoden ajan on esiintynyt provosoivasti alueen vesillä. Tämä on osa Kiinan laajennuspyrkimyksistä Itä-Kiinan merellä. Kiina haluaa hallita tämän alueen läpi kulkevia laivaväyliä sekä hyödyntää meren pohjalla olevia öljy- ja mineraalirikkauksia. Kiina on jatkuvasti lähettänyt sekä merivoimien aluksia sekä kalastusaluksia tälle Japanille YK:n statuksien mukaan kuuluvalle EEZ-talousalueelle. Japanin pitkäaikainen pääministeri Abe Shinzo on kuitenkin päättäväisesti puolustanut Japanin oikeuksia Senkaku-saarilla.

Japanissa valmistaudutaan nyt kuitenkin pääministerin vaihtoon, kun vuodesta 2012 pääministerinä hallinnut Abe Shinzo äskettäin ilmoitti luopuvansa pääministeritehtävistä sairautensa vuoksi. Kun hallitseva LDP- puolue on vahvistanut kenet valitaan puolueen uudeksi presidentiksi, niin parlamentin molempien kamarien hyväksyntä on käytännössä pelkkä muodollisuus. Tämä puolueen valinta tapahtunee 14.9. 2020. Todennäköisesti valituksi tulee nykyinen pääkabinettisihteeri ja hallituksen tiedottaja Suga Yoshihide. Mikäli Suga valitaan, niin pääministerin vaihtuminen ei tule merkitsemään suurta muutosta Japanin nykyiseen politiikkaan. Suga on kommenteissaan ilmaissut että hän tulee jatkamaan Aben kansainvälistä ja talouspoliittista ohjelmaa. Tämä tarkoittaa Japanin kansainvälisen aseman vahvistamista muun muassa vahvistamalla Japanin itsepuolustusvoimia. Hän tulee myös jatkamaan pyrkimyksiä muuttaa Japanin perustuslain 9. pykälää, joka muun muassa rajoittaa itsepuolustusvoimien toimintaa. Äskettäin Suga myös vahvisti Japanin kannan Senkaku-saariryhmän suhteen. Japani tulee nopeasti ja päättävästi vastaamaan Kiinan Senkaku-alueella tapahtuviin mahdollisiin toimiin.

Ronny Rönnqvist 7.9.2020