Hyvät jäsenet ja Japanin ystävät. Tällä vuodelle suunniteltuja tilaisuuksia ja aktiviteetteja on jouduttu peruttamaan koronan vuoksi. Vuosi 2020 tulee näin ollen olemaan täysi vastakohta edelliselle vuodelle, jolloin Japaniin liittyviä tilaisuuksia oli ennätysmäärä. Yhdistyksen johtokunta on kuitenkin ollut aktiivinen, ja paljon positiivisia asioista on tapahtunut koronasta huolimatta.
Yhdistyksen julkaisutoiminta jatkuu normaalisti ja Tomoja on tulossa vielä kaksi. Tämänvuotinen Hashi ilmestyy myöhemmin syksyllä, ja sen teemana on japanilaisen kirjapainotaidon historia. Lisäksi julkaisu esittelee japanilaisia kirjakokoelmia Suomessa.
Olemme siivoilleet Eirassa sijaitsevaa kerhohuonettamme Tomohimaa, ja saaneet siitä entistä viihtyisämmän. Yhdistyksellähän on kattava kirjasto, joka myös sijaitsee kerhohuoneella. Harrastepiireistä japanin kielen kurssit sekä Haiku-piiri järjestetään kerhohuoneella, kunhan koronatilanne helpottuu. Toivottavasti voimme jatkossa järjestää siellä enemmän pienimuotoisia tapahtumia.
Tänä keväänä Elmiira Salmi aloitti yhdistyksen uutena sihteerinä, ja on tuonut yhdistykseen uutta energiaa. Elmiira mm. avustaa facebook- ja kotisivujen päivityksissä sekä muutenkin koordinoi yhdistyksen toimintoja.
Aikaisempi sihteeri Ulla Arjamaa valittiin tänä vuonna yhdistyksen kunniajäseneksi. Johtokunta nimitti Ullan lisäksi kaksi muuta kunniajäsentä; Kai Niemisen sekä Tokyokanin Aila Ahlfors-Tomidan. He kaikki kolme ovat olleet tukemassa toimintaamme pitkään, Kai Nieminen aivan alusta asti. Onneksemme nämä kaikki kolme ovat edelleen aktiivisesti mukana yhdistyksemme toiminnassa.
Yhdistys on tänä vuonna toteuttanut melkoisen suurimuotoisen projektin, nimittäin vanhojen Tomo -lehtien skannauksen. Kaikki, vuodesta 1978, julkaistut Tomot on nyt digitaalisessa muodossa ja niistä pystyy etsimään artikkeleita hakusanojen avulla. Nämä lehdet on tarkoitus saada jäsentemme luettavaksi verkkoon. Lehdet sisältävät paljon mielenkiintoista ja jopa arvokasta materiaalia menneiltä vuosilta. Mutta tietenkin on tärkeätä että myös jatkossa saadaan uutta materiaalia sekä jäsenlehteen että kotisivuille. Siinä tarvitaan kaikkien jäsenten sekä myös yhdistyksen ulkopuolella olevien Japani-ystävien myötävaikutusta.
Keväällä jäsenemme pystyivät osallistumaan Raisa Porrasmaan maksulliseen luentoon, joka järjestettiin verkossa zoomin avulla. Harkitsemme nyt josko voisimme syksyllä ja tulevana talvena järjestää muutaman verkossa järjestettävän ilmaisen luennon jäsenillemme.
Korona-tilanteen jatkuessa nämä foorumit tulevat yhä tärkeimmiksi yhdyssiteiksi jäsenten välillä. Yritämme johtokunnassa sekä jäsenlehden toimikunnassa tehdä parhaamme, mutta lisäapu lukijoiltamme on erittäin tervetullutta. Jos teillä on ideoita ja toiveita, niin olkaa rohkeasti yhteydessä sihteeriimme. Elmiiran sähköposti on sihteeri@japaninkulttuuri.net
Johtokunta