Uusi keisari astuu valtaistuimelle Japanissa – seremoniat ja rituaalit


Huhtikuun 30. päivänä Japanin nykyinen keisari HKK Akihito viimeisen kerran esiintyy kansalleen ja tuolloin hänen Heisei-niminen hallintakausi virallisesti loppuu. Sen jälkeen hänestä tulee Jōkō (keisari emeritus). Seuraavana päivänä eli toukokuun 1. päivänä nykyinen kruununprinssi Naruhito (Kōtaishi Naruhito Shinnō) virallisesti julistetaan keisariksi.  Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa tämä hallitsijavaihdos edellyttää suuren määrän seremonioita ja ikivanhoja rituaaleja.

Siitä lähtien kuin nykyinen keisari elokuussa 2016 ilmaisi toivomuksensa luopua valtaistuimeltaan, kulissien takana on suunniteltu hallitsijanvaihtoon liittyviä järjestelyjä. Tässä on ollut osallisina sekä Japanin hallitus, korkeat viranomaiset että keisarillinen hovi (Kunaichō).  Suoranaisesti uskonnolliset seremoniat ja riitit ovat luonteeltaan yksityisiä kun taas keisarin yhteiskunnalliset toimet ovat luonteeltaan valtiollisia. Joulukuun 1. päivänä 2017 keisarillinen hovineuvosto, joka ei ole ollut 24 vuoteen koolla, kokoontui suunnittelemaan hallitsijanvaihtoon liittyviä yksityisluontoisia seremonioita ja rituaaleja. Joulukuun 8. päivänä 2017 Japanin hallitus perusti erikoiskomitean valtiollisia tapahtumia koordinoimaan. Samalla ilmoitettiin että hallitsijavaihdos tapahtuisi 1.päivänä toukokuuta 2019, niin että nk. kultaisen viikon yhteydessä tuolloin syntyisi 10 päivää pitkä yleinen lomapäiväkokonaisuus.

Keisari Akihiton viralliset läksiäisseremoniat alkoivat helmikuussa 2019 Heisei-kauden 30-vuotisjuhlalisuuksien myötä.  Maaliskuun 15. päivänä keisarilliset sanansaattajat raportoivat Isen shintō-pyhäkössä (Ise-jingū) sekä keisari Jimmu Tennōn Kashiharassa sijaitsevassa mausoleumissa keisarin valtaistuimen luopumisaikeista.  Maaliskuun 26. päivänä keisari puolisoineen vierailivat henkilökohtaisesti samoissa asioissa keisari Jimmu mausoleumissa.

Huhtikuun 1. päivänä Japanin hallitus hyväksyi ja julkitoi tulevan hallitsijakauden uuden nimen, joka on Reiwa (onnellinen/kaunis harmonia). Huhtikuun 18. päivänä keisari puolisoineen vierailevat Ise-jingūssa ja saman kuun 23. päivänä keisari puolisoineen käyvät raportoimassa keisarin isän, Shōwa-tennōn haudalla Tokiossa. Huhtikuun 30. päivänä keisari Akihito lopulta ilmoittaa Tokion keisaripalatsissa valtaistuimeltaan luopumisesta ja vastaanottaa yleisön edustajia viimeisen kerran keisarina.

Uusi keisari

Toukokuun 1. päivänä kruunuprinssi Naruhito virallisesti asettuu valtaistuimelleen keisarina ja tämän jälkeen hänestä käytetään nimitys Tennō heika (hänen majesteettinsa keisari). Keisaripalatsissa tapahtuvassa seremoniassa keisari vastaanottaa kahdet keisarilliset regaalit: miekan (Kusanagi no tsurugi) ja jalokivet (Yasakani no Magatama) sekä keisari- ja valtiosinetit. Kolmas regaali, pyhä peili  (Yata no Kagami)  ei siirretä Isen pyhäköstä tätä tilaisuutta varten. Virallista hallitsijanvaihdosta seuraa sitten lähipäivinä suuri määrä yksityisluontoisia uskonnollisia seremonioita lähinnä keisaripalatsin alueen sisällä sekä käyntejä edellä mainituissa pyhäköissä ja mausoleumeissa, jossa uusi keisari ilmoittaa esi-isilleen valtaan astumisestaan.

Viralliset kruunajaiset vietetään kuitenkin vasta lokakuun 22. päivänä. Tuolloin keisari Naruhito ensimmäisen kerran keisarina vastaanottaa kansan edustajia ja vastaanottaa onnitteluja kotimaasta ja maailmalta. Sen jälkeen seuraa keisariparin ensimmäinen julkinen esiintyminen autokulkueen (uudessa Toyota Century  keisari-limusiinissa) muodossa läpi Tokion keskustan (Keisarillinen palatsi-Akasaka keisarillinen huvila). Seuraavina päivinä järjestetään useita virallisia vastaanottoja, jossa uusi keisari vastaanottaa valikoituja vieraita kotimaasta ja ulkomailta.

Uuden keisarin syntymäpäivä on 23. helmikuuta. Naruhitolla ja hänen vaimolla kruunuprinsessa Masakolla (Kōtaishi Naruhito Shinnōhi) on yksi tytär, vuonna 2001 syntynyt prinsessa Aiko (Toshi-no-miya Aiko Naishinnō). Mainittakoon tässä yhteydessä vielä, että perimisjärjestyksen mukaisesti Naruhiton nuorempi veli HKK Fumihito (Akishino-no-miya) on uusi de facto kruununprinssi.  Akishino-no-miya tulee vierailemaan Suomessa 2-5.7 välisenä aikana. Virallisesti hänet kuitenkin nimetään kruununprinssiksi (Kōshi) vasta huhtikuun 19. päivänä 2020. 

Ronny Rönnqvist