HKK Japanin keisarin kruunajaistapahtumat 22.10.2019

Huhtikuussa kirjoitin näillä sivuilla Japanin uuden keisari Naruhiton valtaan astumisen yhteydessä pidettävistä seremonioista. Nyt lähestyvät varsinaiset viralliset kruunajais-seremoniat (Sokuirei Seiden no Gi ), jotka pidetään tiistaina 22.10.2019. Tätä seremoniaa seuraamaan odotetaan kuninkaallisia ja korkeita vieraita lähes 200 maasta. Suomesta osallistunee presidentti Sauli Niinistö. Vierailijoiden kokonaismäärä tulee olemaan noin 2500, joista noin 600 ulkomailta.

Seremoniat

Mikäli pitäydytään keisari Akihiton vuoden 1989 kruunajaisseremonioissa, niin tapahtumakulku on seuraava: keisari Naruhito ja keisarinna Masako astuvat hitaasti hoviväen saattamina keisaripalatsin Seiden-valtiohalliin. Molemmat asettuvat saliin pystytettyihin korotettuihin ja katettuihin, edessä verhojen peittämiin valtaistuimiin. Tämä Takamikura-niminen valtaistuin on muodoltaan oktagonaalinen ja heijastaa näin ollen ikivanhaa Hakkō Ichiu eli ”kahdeksan maailman kulmaa yhden katon alla” -aatetta (katso Hashi No. 35/2014) . Kattoa koristaa kookas feeniks-lintu (Ho-ō) ja jokaista kulmaa pienempi samanlainen lintu. Hieman pienemmällä samanmuotoisella istuimella (Michodai) istuu oikealla vieressä keisarinna Masako. Molemmat ovat puettuina perinteisiin Heian-kauden asusteisiin.  Keisarin istuimen molemmille puolille asetetaan telineille kahdet keisarilliset regaalit: miekka (Kusanagi no tsurugi) ja jalokivet (Yasakani no Magatama) sekä keisari- ja valtiosinetit. Takamikuran verhot vedetään sivuun, keisari nousee seisomaan ja antaa lyhyeen hyvän tahdon lausuman. Tämän jälkeen pääministeri Abe Shinzo esittää hallituksen, kaikkien läsnäolijoitten ja koko kansan onnentoivomukset. Lopuksi hän kehottaa ja johtaa kaikki vieraat kolminkertaiseen banzai-huutoon, samalla kun tykistö ampuu 21 laukausta. Tämän jälkeen seuraa paraatikulkue keisaripalatsista Akasaka-palatsiin. Tämä kruunajaiskulkue (Shukuga-Onretsu-no-gi) kestää 30 minuuttia, ja matkaa kertyy 4,6 kilometriä. Seuraavina päivinä keisari osallistuu useisiin hovibanketteihin (Kyōen-no-gi), joita järjestetään kunniavieraille. Keisari osallistuu näinä päivinä myös yksityisluontoisiin uskonnollisiin seremonioihin, joissa hän raportoi esi-isilleen kruunajaisista.

Kruunajaiskulkue  

Keisari Naruhiton  kruunajaiskulkuetta varten Keisarillinen Hovihallinto on tilannut uuden niin kutsutun kuninkaallisen paraatiauton. Yhdistyksemme Tomo-lehdessä 1/2016 kirjoitin Japanin keisarihuoneen autoista. Suurempia muutoksia ei autotalliin ole sen jälkeen tullut. Rungon muodostaa edelleen neljä erikoisvalmistettua Toyota Century Royal -autoa, joista ”Empress 1” on yksinomaan keisaripalatsin käytössä.  ”Empress 2” -autoa käytettiin ruumisautona prinssi Mikasan hautajaisissa vuonna 2016. ”Empress 3 ja 5” ovat ulkoministeriön käytössä korkeita vieraita kuljettamassa. Numero 4 ei ole käytössä kuolemaan (shi) viittaavan konnotaation takia.

Nyt siis keisarillinen autotalli kuitenkin on saanut lisäyksen. Tähän asti paraatiautona käytetty Rolls Royce Corniche III, jota keisari emeritus Akihito käytti omissa kruunajaisissaan (1989)  ja  silloinen kruununprinssi Naruhito sekä prinsessa Masako käyttivät hääseremonioittensa yhteydessä (1993), on nimittäin liian vanha eikä siihen enää saada varaosia. Uusi auto on kolmannen sukupolven Toyota Century avoautoksi (convertible) muutettu paraativersio, jonka takaistuimet on asetettu korkeammalle jotta kansalaiset voisivat nähdä keisaripariskunnan paremmin. Kuten muissakin keisarihuoneen mustanvärisissä autoissa, tämänkin auton matkustajapaikkojen ovia koristavat kultaiset keisarilliset krysanteemivaakunat ja rekisterikilpien paikalla on valtionsinetin kuvio. Edellisen keisarin Akihiton kruunajaiskulkuetta seurasi 120 000 ja nyt odotetaan vähintään samaa määrää katsojia. Tätä autoa tullaan myös käyttämään Tokion 2020 olympialaisissa.  Muutoin tämän auton, niin kuin edeltäjänsäkin, käyttö tulee olemaan hyvin vähäinen.

Ronny Rönnqvist