Uusi nengo julkaistu

Huhtikuun 1. päivänä 2019 Japanissa julkaistiin uusi nengo, eli tulevan keisarin aikakauden nimi. Keisari Naruhiton aikakauden nimi tulee 1.5. alkaen olemaan REIWA  (令和)  Perinteisesti nimet on otettu kiinalaisesta klassisesta kirjallisuudesta, mutta tällä kertaa lähde on japanilainen klassinen antologia Manyoshu, joka on peräisin noin vuodelta 760. Kuten tavallista japanin kielessä, niin näillä kahdella kanjilla on montakin merkitystä. Nyt julkaistussa  kombinaatiossa  REI merkinnee onnea ja WA rauhaa tai harmoniaa. Uuden hallitsijakauden nimen valinta on monimutkainen prosessi jossa lopullisen valinnan tekee Japanin korkein valtiovalta. Tulevalla keisarilla ei ole tässä valinnassa sananvaltaa.

Tässä pieni kertaus nengo-laskutavan historiasta. Tämä ajanlaskutapa on aikanaan lainattu Kiinasta. Nien-hao’lla, japanilaisittain nengo tai gengo, tarkoitetaan aikakautta, perioodia. Kotoku-tenno (596-654) määräsi että hänen hallituskauden nimeksi tulisi Taika ja ensimmäinen vuosi oli siten Taika 1 (meidän ajanlaskumme mukaan vuonna 645). Jo kuuden vuoden kuluttua tätä nengoa muutettiin Hakuchiksi, sen johdosta että keisari sai lahjaksi harvinaisen valkoisen fasaanin. Tämä oli ensimmäinen kaigen eli nengon nimenmuutos. Tämän jälkeen uuden keisarin valtaistuimelle asettamisen myötä annettua nengoa muutettiin kesken kautta milloin minkälaisten tärkeitten tapahtumien johdosta niin että tämän päivään mennessä niitä on ollut yhteensä 232 (keisareita 125).

Meiji-kaudella systeemiä muutettiin vuonna 1889 niin että tästedes jokaisella hallituskaudella olisi vain yksi nengo. Edesmenneen Keisari Hirohiton Showa (loistava rauha)-kausi oli ennätyksellinen pitkä, 64 vuotta (Showa 1-64). Nykyisen keisari Akihiton astuttua valtaistuimelle vuonna 1989 nimeksi tuli Heisei (rauhaa kaikkialle) ja vuosi 2019 on täten Heisei 31. Nengo-systeemiä käyttäen päivämäärä ilmoitetaan loogisella tavalla, ensin nengo ja sitten kuukausi ja päivä. Täten tämän kirjoitusajankohdan päivämäärä on 31-04-01. Kuten muistetaan, tällaista loogista päivämäärä-ilmaisua yritettiin standardisoida myös Euroopassa parikymmentä vuotta sitten, mutta hanke on (valitettavasti) jäänyt unholaan. Japanissa nengo-ajoitus on pitkälti käytössä tänäkin päivänä. Varsinkin kun historiallisista tapahtumista on puhe,niin se on edelleen japanilaisten tärkein tapa laskea aikaa. Toivottavasti Japanin tulevan keisarin hallituskauteen sisältyy kaikki  REIWA nengoon sisältyvät toivomukset.