Kansainvälinen japanilaisen taiteen näyttely Alajärvellä 29.5. – 12.6.2019

和 WA
kansainvälinen japanilaisen taiteen näyttely Alajärvellä 29.5. – 12.6.2019

Alajärvellä nähdään keväällä laaja katsaus japanilaista taidetta. Kaksi viikkoa kestävä näyttely järjestetään yhteistyössä Japan International Artist Societyn (JIAS) ja Club des Amis de l’Europe et des Arts (CAEA) -järjestöjen kanssa. Vastaavia näyttelyitä on järjestetty vuodesta 1973 lähtien ympäri maailman ja nyt tulossa on jo 51. näyttely. Alajärven näyttely on ensimmäinen kerta kun näyttely järjestetään Suomessa. Pohjoismaissa näyttely on edellisen kerran ollut 80-luvulla. Näyttely järjestetään Suomen ja Japanin 100-vuotisten diplomaattisuhteiden juhlavuoden kunniaksi.

CAEA -järjestön perimmäisenä tarkoituksena on yhdistää ihmisiä taiteen kautta ja heidän tavoitteensa on levittää positiivista viestiä taiteen avulla sekä luoda japanilaisille taiteilijoille uusia kansainvälisiä verkostoja. Näyttelyssä on esillä yli 250 teosta Nelimarkka-museossa, Alajärven kirjaston näyttelysalissa, sekä Villa Väinölässä. Näyttelyn teoksissa näkyy japanilainen kulttuuri, sen mielenrauha, luontosuhde ja harmonia, joihin myös näyttelyn nimi, Japania aiemmin tarkoittanut merkki WA viittaa. Näyttelyn nimi tarkoittaa myös japanilaista kulttuuria ja ajatusmaailmaa, jossa korostetaan rauhaa, harmoniaa ja toisten kunnioittamista sekä auttamista.

Näyttelyssä on esillä eri tekniikoin toteutettuja maalauksia ja veistoksia sekä esineteoksia. Suuri osa teoksista edustaa perinteisiä japanilaisia tekniikoita puupiirroksista kimono- ja paperitaiteeseen sekä nihongaan ja kalligrafiaan. Näyttelyn taiteilijat kuuluvat JIAS -taiteilijajärjestöön ja näyttelyn teokset on valinnut CAEA:n jäsenistä koostuva toimikunta. Näyttelyn teoksissa vuoropuhelussa ovat niin perinteinen japanilainen kulttuuri ja taidemuodot kuin uudenlaiset ilmaisumuodot.

Näyttelyn ohjelmassa on myös avoimia yleisöluentoja, työpajoja sekä kalligrafia-työnäytös.

CAEA -järjestön perusti Toshifumi MAGORI vuonna 1972. Hänen vaimonsa Mariko Magori (Chairman of CAEA) sekä poikansa Bumpei Magori (President of CAEA and JIAS, PhD, Project Lecturer at University of Tokyo) jatkavat vuosittaisten kansainvälisten näyttelyiden järjestämistä. Kansainvälisten näyttelyiden lisäksi, taiteilijaseuralla on näyttely vuosittain The National Art Centerissä Tokiossa sekä Pariisissa osana perinteikästä syysalonkia, Salon d’Automnea.

obijias.co.jp/en/
nelimarkka-museo.fi