Hocchiku-huilumestarin esitys Etnosoi!-festivaaleilla 31.10. – 12.11.

Japanilaista Atsuya Okudaa pidetään maailman parhaana elossa olevana bambusta valmistetun huilun, hocchikun (jinashi shakuhachi) taitajana sekä instrumentin viimeisenä suurena mestarina. Okudan soittaa honkyokua, hocchikulla esitettyä japanilaisten komusō-munkkien perinteistä musiikkia. Ennen keskittymistään hocchiku-huiluun vuonna 1985 Okuda teki 20-vuotisen uran jazztrumpetistina. Jazzin lisäksi myös länsimainen taidemusiikki on vaikuttanut Okudan ainutlaatuiseen musiikilliseen maailmaan, vaikka hänen repertuaarinsa koostuu vain perinteisestä honkyokusta. Okuda on myös improvisaation mestari, ja etsii jatkuvasti uusia ilmaisukeinoja instrumentillaan. Okuda kieltäytyi pitkään levyttämästä soittoaan uskoen, että jinashi shakuhachia voi ymmärtää vain kuulemalla sitä live-tilanteessa. Keväällä 2002 ilmestyi kuitenkin Okudan toistaiseksi ainoa levytys, `The Sound of Zen`, joka äänitettiin yhdellä otolla. Okuda nähtiin Etnosoi!ssa ensimmäisen kerran 2008, jolloin hän valloitti yleisön meditatiivisella ja ajan pysäyttävällä konsertillaan.

Japanilaisen hocchiku-huilun viimeinen mestari soittaa äärimmäisen hiljaisia, pitkiä, solisevia ääniä. Kuin kaislikossa suhisisi, kuin linnut laulaisivat.

Leena Pallari, HS 22.11.2008

Hetki on sävelelle tärkeä, ja kun hetki on ohitse, ei säveltä enää ole olemassa.

Tiina Kekäläinen, Metro 13.11.2008

Atsuya Okuda
Ma 2.11. Ritarihuoneella klo 19
liput 20 / 17 €

Lisätietoa