Kino Reginassa 28.9 alkaen paljon japanilaisia elokuviaKino Reginan syyskausi alkaa 28.9. ja japanilaista elokuvaa edustaa ohjelmistossamme tällä kertaa animen värikästä historiaa läpileikkaava teemasarja. Animen historiaa kartoitetaan tällä kertaa tekijöiden kautta, ja klassikkojen rinnalla esitellään myös uudempaa tuotantoa. Mukana on elokuvia useilta suosikkiohjaajilta, kuten Mamoru Oshiilta, Isao Takahatalta, Satoshi Konilta, Mamoru Hosodalta ja Makoto Shinkailta.

THE TALE OF THE WHITE SERPENT (1958)
Hakujaden
Ensimmäinen japanilainen värillinen animaatioelokuva lumosi katsomossa istuneen nuoren Hayao Miyazakin. Veteraanianimaattori Yabushita Taijin hyödynsi elokuvassaan Disneyn menestyskonseptia, ja haastoi samalla eurooppalaiset tarinat. Cannesin klassikoissakin esitetty elokuva pohjautuu kiinalaiseen legendaan, jossa prinsessa etsii rakastettuaan, tässä versiossa lemmikkipandojen avustamana.
Lauantai 9.10. 16:30 (HUOM! 28.9. näytös peruttu)

ASTRO BOY (1963)
Tetsuwan Atomu
Osamu Tezuka oli animen ja mangan taustalla merkittävä vaikuttaja: hän paitsi käynnisti japanilaisessa populaarikulttuurissa suositun science fiction -tematiikan, loi myös perustan animen visuaaliselle ilmeelle. TV-sarja Astro Boy toi Japaniin uudenlaisen robotin; koneihmisen, jolla on sydän. Animessa ristiriitaisten kyborgien olemassaolo haastaa ihmiskunnan, ja niiden kautta pohditaan myös inhimillisiä, moraalisia ja sosiaalisia kysymyksiä.
Perjantai 15.10. 19:00
Lauantai 16.10. 16:45

ANGEL’S EGG (1985)
Tenshi no tamago
Anime-legenda Mamoru Oshiin käsinpiirrettyä mysteerinomaista ja surrealistista varhaisteosta pidetään ohjaajan henkilökohtaisimpana elokuvana. Samalla siinä tiivistyy Oshiille ominainen visuaalinen mytologia ja muotokieli. Nuori tyttö kantaa mukanaan suurta munaa maailmanlopun autiossa ja lohduttoman kauniissa maisemassa, joka henkii eksistentiaalista kauhua. Oshiin viljelemä symboliikka ja filosofia herättävät ajatuksen uudestisyntymisen mahdollisuudesta.
Tiistai 19.10. 18:45
Perjantai 22.10. 21:00

TULIKÄRPÄSTEN HAUTA (1988)
Hotaru no haka/ Eldflugornas grav/
Isao Takahatan ensimmäinen Ghibli-anime perustuu Nosakan osittain omaeläkerralliseen romaaniin. Emotionaalisesti vahvassa tarinassa seurataan teini-ikäisen Seitan ja tämän pikkusiskon koettelemuksia toisessa maailmansodassa. Aihe resonoi Takahatan omia muistoja, jotka heijastuvat myös elokuvaan. Ohjaaja teki huolellista taustatutkimusta elokuvaa varten, ja 1940-luvun Japanin aikalaiskuvaus onkin realistista.
Torstai 28.10. 20:30
Perjantai 29.10. 18:30

EILISEN KUISKAUS (1991)
Omohide poro poro/Minnesdroppar
Taeko on melkein 30-vuotias, naimaton tokiolainen, joka matkustaa maalle sadonkorjuuseen. Jo yöjunassa hänen uniinsa tulvii muistoja kouluvuosilta, mutta maalla hän olonsa muuttuu yhä nostalgisemmaksi ja ahdistuneemmaksi. Muistot lapsuuden idealistisista näkemyksistä nostavat esiin epäilyn tehdyistä valinnoista. Isao Takahata maalaa menneisyyden muistot haaleilla pastellisävyillä, kun itse nykyhetkessä värit ovat eläviä ja värikkäitä.
Keskiviikko 3.11. 20:00
Perjantai 5.11. 17:00

PERFECT BLUE (1997)
Pâfekuto Burû
Jo esikoiselokuvassaan Satoshi Kon hämmentää unen ja todellisuuden rajoja, sekä kritisoi tapaa jolla miehet katsovat ja kuluttavat naisen ruumista. Suosittu poptähti taistelee tätä eksploitatiivista katsetta vastaan, ja saa peräänsä uhkaavan nettistalkkerin. Psykologisen trillerin keskiössä ovat kysymykset identiteetistä, kuuluisuudesta ja nimettömyyteen perustuvan verkon vaarallisuudesta.
Perjantai 12.11. 19:00
Perjantai 19.11. 16:30

PRINSESSA MONONOKE (1997)
Mononoke-hime/Prinsessan Mononoke
Hayao Miyazakin taiteellisen uran ja Studio Ghiblin kansainvälisen maineen käännekohta, jossa nousevat esiin tutut teemat. Aikuisyleisölle suunnatussa elokuvassa ohjaaja ottaa jälleen kantaa luonnon puolesta ja nostaa esiin ihmisen, ja ylipäätään ihmiskunnan tuhoavan ja piittaamattoman roolin. Tarinassa nousevat esiin vahvat naistoimijat, joihin susijumalten prinsessa keskeisesti kuuluu.
Keskiviikko 17.11. 18:50
Lauantai 20.11. 17:00

METROPOLIS (2001)
Metoroporisu
Osamu Tezukan kuoleman jälkeen kaksi hänen faniaan, Rintaro ja Otomo (Akira), tekivät unenomaisen elokuvan, jonka visuaalinen kauneus on osa sen vetovoimaa. Sen konsepti perustuu kuitenkin Fritz Langin klassikkoon, dystopiaan luokkataistelusta, jossa robotteja käytetään hyväksi ihmisen hyödyn tavoittelussa ja yhteiskunnan manipuloimisessa. Elokuvan musiikki ja vakuuttava juoni saivat Roger Ebertin kuvailemaan sitä ”yhdeksi parhaista näkemistään animaatiosta”.
Tiistai 23.11. 20:15
Perjantai 26.11. 21:00

GHOST IN THE SHELL 2: INNOCENCE (2005)
Inosensu: Kôkaku kidôtai
Ensimmäinen Cannesin kilpasarjassa esitelty anime on Mamoru Oshiin visuaalisuudestaan ylistetty teos. Matrixin innoittama anime vie maailmaan, jossa aivoja voidaan manipuloida ja ihmiskehoa päivittää ylivertaisilla kyberneettisillä laitteilla, ja jossa perustason ihmisistä on tulossa alaluokkaa. Oshii työstää perinteisen käsin piirretyn animaation ja tietokonegrafiikan mahdollisuuksia vielä pidemmälle kuin alkuperäisessä Ghost in the Shell -elokuvassaan.
Torstai 2.12. 20:45
Lauantai 4.12. 16:30

WOLF CHILDREN (2012)
Ôkami kodomo no Ame to Yuki
Hana rakastuu opiskeluaikanaan salaperäiseen mieheen, jonka kanssa hän saa kaksi lasta. Mies kuolee liian pian, ja Hana muuttaa maalle pienen perheensä kanssa. Hän keskittyy täyteläisen vihreään maapalstaansa ja yrittää pitää lapsensa piilossa katseilta. Mamoru Hosodan fantasiaelokuva on taitavasti kerrottu, sympaattinen ja koskettava anime erilaisesta perheestä.
Perjantai 10.12. 16:15
Keskiviikko 15.12. 18:30

THE GIRL WHO LEAPT THROUGH TIME (2006)
Toki o kakeru shôjo
Mamoru Hosodan lämminhenkinen ja älykäs anime keskittyy perusteinin ongelmiin. Poikatyttö Makoto huomaa, että pystyy harppaamaan ajassa mielensä mukaan. Hän käyttää hämmentävää taitoaan tarpeen tullen pelastaakseen maailman tappajaroboteilta tai alieneilta, ja joskus myös varastaakseen vanukkaan pikkusiskoltaan tai huijatakseen pistokokeissa. Mutta mikä tärkeintä: aikahypyillä hän voi ylläpitää ystävyyttään kahden eri pojan kanssa ja väistää pienimmätkin merkit romanssista.
Lauantai 11.12. 16:45
Sunnuntai 12.12. 18:45

KIRJE MOMOLLE (2011)
Momo e no tegami/A Letter to Momo
Hiroyuki Okiuran elokuva kertoo vastikään isänsä menettäneestä Momosta, joka muuttaa äitinsä kanssa Tokiosta pienelle japanilaissaarelle. Paikallisten lasten ohella Momo tutustuu uuden kotinsa ullakolla piileskeleviin riiviömäisiin henkiolentoihin. Jin-Roh -ohjaaja Hiroyuki Okiura on toiminut animaattorina mm. Paprikassa, Ghost in the Shellissa ja Marnie – tyttö ikkunassa -elokuvassa.
Keskiviikko 22.12. 18:30
Sunnuntai 26.12. 16:45

YOUR NAME (2017)
Kimi no na wa
Todellisuus ja maagisuus sekoittuvat Makoto Shinkain komediallisessa animessa, jossa tyttö ja poika vaihtavat kehojaan. Arjessa he asuvat eri puolilla Japania: poika Tokiossa ja tyttö maaseudulla. ”Väärä” henkilöllisyys ja sukupuoli vaikeuttavat arkea ja johtavat konflikteihin, mutta lopulta he oppivat viestimään keskenään. Shinkai on kovassa nosteessa ja hänestä on ennustettu ”seuraavaa Miyazakia”. Your Name on maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen menestynein anime, ja Weathering with You (2019) seuraa perässä.
Tiistai 28.12. 20:45
Lauantai 1.1. 14:30

Anime-sarjan lisäksi syksyn ohjelmistosta löytyy myös:

GOYOKIN – SHOGUNIN KULTA (1969)
Goyokin
Tatsuya Nakadai (Harakiri) on henkisesti arpeutunut Magobei, joka käy yhden miehen sotaa häikäilemätöntä klaania ja entistä taistelutoveriaan (Tetsuro Tamba) vastaan. Samuraielokuvan talviklassikko hehkuu upeissa väreissä ja puolustaa heikompia. Karuista maisemista tyylinsä rakentava teos on ankaralla tavalla maaginen elämys.
Sunnuntai 24.10.
18:45

UNDER THE OPEN SKY (2020)

Subarashiki sekai

34. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisökilpailun voittaja. Ryozo Sakin romaaniin perustuva elokuva seuraa Mikamia (Koji Yakusho), entistä yakuzan autokuskia, joka kolmentoista vuoden vankilassa istumisen jälkeen tekee epäonnista paluutaan ihmisten pariin. Ohjaaja Miwa Nishikawan teos on koskettava ja vivahteikas kuvaus niin japanilaisesta yhteiskunnasta kuin yksilöstä, joka ei yrityksistään huolimatta tahdo sopeutua uuteen elämäänsä kaltereiden ulkopuolisessa maailmassa.

Lauantai 6.11. 19:00

Keskiviikko 10.11. 19:00

Sunnuntai 21.11. 18:45

Katso lisää osoitteesta:  https://kinoregina.fi/teemat/anime/