Laterna Magicassa Hokusai-näyttely 20.10. – 12.11.2016

HOKUSAI LIVE ! 

Puupiirroksia japanilaisen mangan alkulähteiltä

20.10.-12.11.2016

Katsushika Hokusai (1760-1849) muistetaan lännessä parhaiten Fuji-vuorta esittävistä puupiirroksistaan. Kuuluisa ”Kanagawan suuri aalto” on japanilaisen taiteen tunnetuimpia ikoneita. Vähemmän tiedetään Hokusain monipuolisesta kuvitustuotannosta, joka käsittää yli 250 kirjaa. Niiden joukosta löytyy japanilaista ja kiinalaista runoutta, historiallisia soturitarinoita, eroottisia tyynykirjoja ja suurelle yleisölle suunnattuja vauhdikkaita kertomuksia. Hokusai kuului 1800-luvun alun Japanissa kustantajien kysytyimpiin taiteilijoihin. Hänen kuvittamistaan kirjoista painettiin runsaasti uusintapainoksia myös taiteilijan kuoleman jälkeen, mikä kuvastaa hänen pysyvää suosiotaan lukijoiden keskuudessa. Näyttelyn teokset ovat peräisin kuvakirjojen alkuperäisistä ensipainoksista 1800-luvulta.

Edo-kauden (1603-1868) Japanissa kaikki painotuotteet valmistettiin puupiirroksina. Kuvakirjan tuotantotiimiin kuuluivat kustantajan, kirjailijan ja taiteilijan lisäksi myös painolaatan leikkaajien ja vedostajien ammattikunnat sekä kirjansitojat. Tarinakirjat painettiin yleensä mustavalkoisina, mikä nopeutti teosten ilmestymistä. Kestosuosikkien, kuten Hokusain mangakirjojen painatuksessa käytettiin mustan lisäksi yhtä tai kahta vaaleaa värisävyä. Näyttelyssä on esillä myös joitakin monivärivedoksia.

Laterna Magican Hokusai LIVE! -näyttely tarjoaa kävijälle huikean näkymän Hokusain ainutlaatuiseen kuvitustaiteeseen. Näyttelyn järjestää taidegraafikko Tuula Moilanen yhteistyössä kiotolaisen asiantuntijan Sumio Yamazakin kanssa. Näyttelyn kaikki teokset ovat myynnissä.

TIILIGALLERIASSA

HOKUSAIN AIKALAISIA 

Puupiirroksia Tuula Moilasen ukiyo-e kokoelmasta

20.10.-12.11.2016

Ukiyo-e taiteen helmiä Tuula Moilasen kokoelmasta on nähtävissä Laterna Magican tiiligalleriassa. Ukiyo-e puupiirrosten keskeisimpiä aiheita olivat katoavaiset kauneuden ja nautinnon hetket: kabukiteatteri ja geishakortteleiden elämä sekä maisemat ja luonto. Pienoisnäyttelyssä on Utamaron, Sharakun ja Hiroshigen lisäksi esillä myös Moilasen omia värikylläisiä mitate-puupiirroksia, joiden lähtökohtana ovat olleet vanhat japanilaiset mestariteokset.www.tuulamoilanen.net

BookGallery Rauhankatu 7 Helsinki Finland
Mon-Fri/ma-pe 11-13.30, 14-17, Sat/la 12-15