Lahden Runomaraton Japanin lumoissa 17. – 18. kesäkuuta

Lahden Runomaraton Japanin lumoissa

Runomaraton-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 17. – 18.6. jo 17. kerran. Tänä vuonna Runomaraton on värikkäämpi ja kansainvälisempi kuin koskaan.

Festivaalin pääesiintyjät saapuvat Japanista: runoilija Yumi Fuzuki ja kuvataiteilija Hikaru Cho saapuvat Suomeen ensimmäistä kertaa. Vasta 24-vuotias Fuzuki on ehtinyt niittää mainetta ja kunniaa Japanin runouskentällä ja saanut esikoisteoksestaan kaksi merkittävää runouspalkintoa vuonna 2010. Kahden julkaistun kokoelman lisäksi Fuzuki on ollut mukana monenlaisissa poikkitaiteellisissa projekteissa ja tehnyt muun muassa runovideoita. Fuzukin runoja on julkaistu muun muassa sukkahousuihin ja lyijykyniin painettuina. Fuzukin toinen runokokoelma julkaistaan Suomessa kesäkuun alussa Aviadorin kustantamana. Kääntäjä Mayu Saaritsan suomentamaa kokoelmaa on myynnissä myös Runomaratonilla.

Nuori Hikaru Cho on  ehtinyt luoda kansainvälisesti näkyvän uran kuvataiteilijana. Hänet tunnetaan erityisesti uniikeista ja maagisesti totuutta muuntelevista vartalomaalauksistaan. Lisäksi hän on tehnyt muun muassa animaatioita, veistoksia ja suunnitellut asusteita useille eri vaatebrändeille. Cho opiskelee parhaillaan Musashinon taideyliopistossa Tokiossa. Runomaratonilla Cho esiintyy yhdessä Fuzukin kanssa. Fuzukin ja Chon yhteinen performanssi on yhdistelmä runoutta ja vartalomaalausta.

Monitaiteellisella Runomaratonilla on lisäksi muun muassa kuvataiteilijaSoile Yli-Mäyryn näyttely, johon järjestetään yleisöopastuksia. Virolainen runoilija Carolina Pihelgas esiintyy yhdessä Reval Ensemble -yhtyeen kanssa ja luvassa on maaginen runouden, folk-musiikin ja nykymusiikin esitys. Reval Ensemblen keulakuvina kuullaan ja nähdään niittymarin kielellä laulava Anna Mishina ja virolainen sopraano Arete Teemets. Erityisesti lapsiperheille suunnattu, kirjailijaMila Teräksen käsikirjoittama, Kettu ja värit -tanssisatu on ainutlaatuinen yhteistyöproduktio, jossa on mukana noin 50 lasta ja aikuista Suomesta, Virosta, Komin tasavallasta, Karjalasta ja Inkerinmaalta. Suomalainen nykykansanmusiikkiyhtye Värttinä päättää runofestivaalin.

Koko ohjelma